Poti trai fara reguli?

Posted by McLeons on Wednesday Feb 10, 2010 Under Diverse

Ma intreb de multe ori cum ar fi daca n-am avea atatea idei impamantenite in minte. Oare daca n-am fi atat de plini de axiome pe care altii le-au emis inaintea noastra, ale noastre ar fi diferite? Daca nu am pleca de la premiza ca pelinul e amar, i-am atribui un alt gust? Daca nu am fi siguri ca dupa o despartire o sa ne fie greu, kiar ne-ar fi greu? Daca regulile n-ar fi deja stabilte pt aproape fiecare actiune, am trai altfel? Daca nu cred in nimic din tot ce e demonstrat ca fiind real, am o sansa sa skimb realitatea mea?..Am o mie de principii adunate in timp,din tot ce mi-au spus altii si din tot ce am crezut de buna cuvinta,ca nu trebuie incalcat daca vreau sa nu fiu catalogat intr-un mod pe care lumea deja il stabilise gresit! M-am ingradit in propriile idei si le-am respectat cu sfintenie..Am respectat mereu oamenii mai in varsta pt ca asa trebuia(desi unii in ciuda varstei meritau ignorati),am fost bun cu oamenii rai pt ca asa spune pana si biblia(desi mai e o vb “pe cine nu lasi sa moara,nu te lasa sa traiesti” ),nu mi-am dat frau liber dorintelor mai curand decat trebuia pt ca un barbat cu bun simt(in acceptiunea lor) nu face asta..nu am facut multe…pt ca nu trebuiau facute si am facut multe pt ca erau cerute…toate de un cod nescris al lumii.Si cu toate astea,nu mi-a fost nici mai bine,nici mai rau din simplul motiv ca nu aveam termen de comparatie..nu stiam cum ar fi altfel..

Ne lamentam ca viata-i prea scurta..de acord dar in comparatie cu ce?!..cu cea ce-o descrie biblia,a primilor pamanteni care traiau 800 ani?..hai sa fim seriosi..Si atunci,oare “adevarul” si regulile morale impuse de societate ma fac sa fiu fericit atata timp cat imi ingradesc placerile si fanteziile?

21 Responses to “Poti trai fara reguli?”

  1. crisss.flo Says:
    avatar

    1. respecti regulile care te pazesc de inchisoare (furt, omor, crima, etc);
    2. respecti reguli ce ti se par de bun simt/logige/aplicabile tie.
    In rest…te-o duce memeaca sa nu intri in rahat….au ba!


  2. altatasta2 Says:
    avatar

    Traim intr-o lume in care colectivitatea dicteaza. Parearea generala conteaza si adevarurile absolute ne guverneaza viata. Simbolistica si semiotica ne inchisteaza, pt ca in fond cuvintele sunt simboluri, iar comunicarea e doar o strigare de coordonate pe care receptorul le ia, le pune pe o harta, mintala, si le da o semnificatie. Ca si cand ai spune longitudine 23’34” latitudine 12”54”, iar din alta camera receptorul s-ar uita pe harta si ar stii ca tu te referi la …Paris. Bun, si daca nu ai aceeasi harta cu persoana respectiva iese o mare bulibaseala. Adica degeaba mi-ar place mie ca la carte sa ii spun sapun si la sapun carte, pt ca daca i-as spune cuiva ca citesc un sapun sau ca ma spal cu o carte as fi instant ostracizat, izolat si considerat dement.
    Pe de alta parte insa, daca gasesc o persoana care are aceeasi harta ca mine sau aceeasi simbolistica, putem da semnificatii noi la absolut orice si sa ne cream propriile noastre semnificatii, propria simbolistica, propria lume, cu propriile maxime, adevaruri and so on. Dar sa nu ne asteptam sa fim intelesi de lumea care utilizeaza o alta harta si nici sa nu incercam sa interactionam cu aceasta lume pt ca nu ne vom face intelesi.
    Apoi, nicaieri, sub nici o forma, in nici un Cod Penal sau alt cod civil, nu se spune ca nu ai voie sa faci asta sau aia. Ci doar se prevad sanctiuni pt o serie de fapte!!!Deci totul tine de asumarea raspunderii, de asumarea faptelor si a ce decurge din ele.


  3. mara_la_mare Says:
    avatar

    Inexistenţa regulilor sigur nu ne-ar face bine. Exista reguli care se incadreaza la capitolul “legi” si reguli cu caracter de recomandare. Nu exista doua persoane la fel, deci, in cazul in care nu ar exista reguli, fiecare si-ar stabili singur un set de reguli pe care ar incerca sa si le sustina si sa le impuna. Asta nu inseamna ca regulile morale impuse de societate trebuie sa reprezinte un etalon. Acest “set de reguli” este oarecum relativ si a suferit modificari majore de-a lungul timpului. Eu ma ghidez dupa propriul meu set de reguli (pe care le consider de bun simt), si chiar nu ma intereseaza ce parere isi face x sau y despre mine.


  4. cherry Says:
    avatar

    Subscriu cu mara_la_mare…reguli musai sa existe si oricum au existat ever, dar si alea tre sa fie elastice, sa tina cont de statul cica laic in care traim, ca doara nu-i dictatura sa ni se spuna cand sa respiram sau sa mancam sau cand sa ne…altceva.
    Ce mai aiureala de filozofie am tras!!!


  5. steve4sex Says:
    avatar

    Trebuie sa existe reguli


  6. MasterKri Says:
    avatar

    Categoric tb sa existe regili altfel am fi niste animale o mare parte din noi. Libertatea totala este o utopie sau cel putin in acest moment, nu suntem capabili ca specie sa facem fata unei lumi fara reguli.


  7. EvilGirl Says:
    avatar

    A trai fara reguli inseamna a trai la intamplare iar a trai la intamplare inseamna a nu trai…!
    Pelinul este intr’adevar amar, dar numai cine a gustat apreciaza cu adevarat.Experienta conteaza iar cu timpul gustul… parca nu mai e asa rau.


  8. joker2007 Says:
    avatar

    Legile statului sunt reguli.Daca nu ar fi ele ar aparea conflictele.Pentru mentinerea echilibrului si a stabilitatii sistemului social este necesar sa se asigure un consens social,adica un acord al membrilor societatii asupra a ceea ce este bine,drept si moral.O societate sau un grup social nu ar putea trai fara reguli,ar fi haos.Putem sa luam ca exemplu swingul.Credeti ca daca nu ar exista niste reguli ar mai fi swingul ce este ?


  9. broken strings Says:
    avatar

    Regulile trebuie sa existe. Fara reguli nu prea iese nimic mai mult decat haos. Cea mai importanta dintre toate, dp meu dv, este regula bunului simt care bineinteles ca este la randul ei, relativa. Aici consider ca exista reguli ale bunului simt comune si cunoscute, precum si reguli ale aceluiasi bun simt pe care fiecare le aplicam in functie de mediul din care provenim, educatia pe care o avem etc. Important este sa ne asumam actiunile pe care le intreprindem, vorbele pe care le spunem in asa fel incat sa ne cream un mediu placut de viata, noua si celor care ne inconjoara.


  10. cplu40vest Says:
    avatar

    Reguli?Normal ca trebuie reguli.Universul are reguli.Pamantul are reguli.Fizica si matematica are reguli.Organismul nostru are reguli.Inclusiv haosul are reguli.


  11. joker2007 Says:
    avatar

    Daca vrei sa traiesti fara reguli trebuie sa-ti faci un ecosistem propriu,dar din care sa nu mai iesi.Cam greu nu ?


  12. bogdanbh Says:
    avatar

    Eu ma bazez in principal pe regulile bunului simt . daca toata lumea ar avea bun simt , ar fi altceva in lumea asta .


  13. joker2007 Says:
    avatar

    Tocmai de aceea spun ca nu poate exista lumea asta fara reguli.Oamenii traisc dupa reguli,animalele la fel,plantele.Lumea asta e facuta dupa reguli,naturale sau impuse.


  14. joker2007 Says:
    avatar

    Dar pot sa vin cu completarea si sa spun ca omul impune si stabileste regulile dar tot el e cel care vine si le incalca pe principiul:”Legile sunt facute pentru a fi incalcate.”


  15. marian21 Says:
    avatar

    Eu cred ca ar trebui sa facem o diferentiere a regulilor… sunt reguli care tin universul intr-un echilibru si reguli personale ale fiecarui individ. Poti sa incalci o regula personala care sa nu afecteza pe cei din jur fara nici o problema, insa in momentul in care aduci un prejudiciu altei persoane regulile pot fi discutabile si tocmai de aceea este justitia si alte institutii.


  16. cplu40vest Says:
    avatar

    regulile si perceptele morale se schimba in functie de timp si timpuri.daca te nasteai acum 2000 de ani la curtea romei si erai un senator roman aveai in pat baieti de 14 15 ani
    ca asa era modelul atunci si erai un….smecher.acum in vremurile noastre esti pedofil.asa ca ….e de reflectat.si cum societatea o ia tot timpul inainte si regulile se…adapteaza.dar fara indoiala ca regulile sunt necesare.


  17. joker2007 Says:
    avatar

    Regulile sunt peste tot in lume impusa de o majoritate,asa ca minoritatile trebuie sa tina cont de reguli si sa nu le incalce.Asta a fost de cand lumea.


  18. caiidemare Says:
    avatar

    nu vad asa lucrurile,,personal consider ca regulile sunt impuse de minoritate nu de majoritate de acea clasa de oameni inteligenti si perspicace,oameni ce stiu sa conduca o turma si sa decida conform istoriei,traditiei,asejarii geografice si necesitatile economice de ce e voie si de ce nu Cat despre regulile personale ele nu isi au rostul de a fidezbatute de terte persoane deoarece doar persoanele in sine stiu de ce le-au creat


  19. tooexpensive Says:
    avatar

    Regulile sunt facute pentru a fi incalcate!:D
    Motive pentru a ramine in Romania :

    -pentru ca Romania e singura tara in care te uiti cind altul munceste si iei spor de vedere buna
    -pentru ca aici toate lumea imparte cu tine ce are: manelele din masina, gripa din autobuz si nevasta de acasa
    -pentru ca au incercat sa faca mici si la Paris si nu le-au iesit decit manete de Citroen
    -pentru ca aici marinarul a ajuns presedinte. Va dati seama unde poti sa ajungi ca pompier?
    -pentru ca doar in Romania sint mai multe Jepp-uri decit milionari si mai multi milionari decit firme
    -pentru ca avem si noi Silicon Valley, dar nu a intre doua dealuri din California, ci intre doua titze din Dorobanti
    -pentru ca de-aici poti sa pleci repede, nu te tine nimeni
    -doar aici te poţi bucura de ospitalitatea proverbială a poporului român… În trafic toată lumea vrea să-ţi cunoască mama şi să-ţi iubească copiii, morţii şi răniţii
    -doar aici, pentru că-i picată din cer, zăpada este considerata SFINTĂ… odată ce s-a aşezat pe şosea, o lună de zile nu o atinge nimeni… la noi zapada şi bătaia sint rupte din Rai
    -avem cea mai bună shaorma, chiar dacă arabii sint minoritari
    -pentru că doar aici există nume ca Simona Sensual… şi culmea, nu e actriţă porno
    -pentru ca doar aici putem vorbi urit de unguri, bulgari, olteni.. si sa fim considerati haiosi in acelasi timp.
    -pentru ca numai aici poti sa devii sofer profesionist la slalom printre obstacole (gropi, ciini morti,…betivi).
    -pentru ca atunci cind se vor termina locurile in iad cei morti vor fi trimisi in Romania
    -doar aici poti sa ai pretentii sa primesti fara sa oferi nimic in schimb
    -doar aici se iau pauze inainte de a incepe munca
    -aici sunt cei mai zgirciti oameni, le este greu sa dea si buna ziua
    -doar aici se cumpara parfumul dupa nume, nu dupa miros


  20. cplu40vest Says:
    avatar

    tooexpensive poti sa ve explicitezi niste motive pt care swingul ni se potriveste?ca si regula ca tot vorbim de reguli sau ca o exceptie noi fiind minoritate


  21. joker2007 Says:
    avatar

    Daca spui cuplu40vest ca minoritatea face regulile atunci de ce “marinarul” a ajuns presedinte ?Sau de ce cand se voteaza o lege in parlament majoritatea e cea care are un cuvant de spus ?


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.