La multi ani Femeie!

Posted by pisicoasa on Wednesday Mar 7, 2018 Under Important

Luna Martie este luna dedicata femeilor din viata noastra; indiferent ca ne sunt mame, sotii, iubite sau prietene, colege de birou sau doamna de la magazinul din colt, de 8 Martie sarbatorim Femeia si tot ce inseamna ea in viata noastra!

8 martie este cunoscuta in intreaga lume ca Ziua Internationala a Femeii. Nu intamplator a fost aleasa luna martie, semnificatia acestei luni fiind strans legata de lupta femeilor pentru dobandirea unor drepturi pana atunci interzise.

O sarbatoare a femeilor era cunoscuta international inca din anul 1910 cand a fost hotarata de Internationala Socialista din Copenhaga.

Dupa primul razboi mondial aceasta zi a fost fixata pe 8 Martie ca Ziua Internationala a Femeii.

Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala abia in anul 1977, cand Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie ca  in data de 8 Martie  sa fie sarbatorita Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

In Romania, pana la Revolutia din decembrie 1989, ziua de 8 Martie era dedicata Mamei, prilej cu care se organizau serbari si spectacole dedicate mamelor. Dupa Revolutia din 1989, ziua Mamei a fost inlocuita cu Ziua Femeii. in Romania, Ziua Mamei a fost declarata sarbatoare publica incepand din 2010 şi este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

In tarile baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sarbatoare marcata prin oferirea de daruri si flori acestora.

In Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii. Barbatii din Italia, ofera de 8 martie femeilor mimoze galbene.

In Portugalia si nu numai, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 martie in oras, in grupuri formate numai din femei.

In Romania şi Bulgaria, se pastreaza obiceiurile de dinainte de caderea comunismului, cand de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii faceau cadouri mamelor, bunicilor, educatoarelor, invatatoarelor sau profesoarelor.

Cu ocazia zilei de 8 Martie le dorim tuturor femeilor sanatate, sa fie frumoase si proaspete ca o zi de primavara, iubite si apreciate de barbatii din viata lor si un sincer “La Multi Ani si Multumesc Femeie!”ba7436496c65fe3740ab80cc4aef4dcc

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.