Ziua Indragostitilor la romani – Dragobetele!

Posted by pisicoasa on Monday Feb 24, 2014 Under Important

In fiecare an , pe 24 februarie, romanii isi sarbatoresc dragoste asa cum stiu ei mai bine!
Americanii au Valentine’s Day, romanii il au pe Dragobete, patron al dragostei si al bunei dispozitii!
Dragobetele (sau Navalnicul cum mai este cunoscut in popor) era un fecior frumos, fiul babei Dochia, care fura mintile fetelor si nevestelor tinere si le facea sa se indragosteasca de el. De aceea, Maica Domnului l-a transformat intr-o planta : dragobete! ( un fel de feriga)
Pe vremuri, Dragobetele era ziua in care tinerii, fete si baieti, imbracati in hainele de sarbatoare porneau in grupuri prin paduri, cantand si adunand primele flori de primavara: ghiocei si viorele!
In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.
De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si “face de Dragobete”, fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete.
Dragobetele trebuia tinut cu orice pret: Daca nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma. In plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an. De aici si zicala ” Dragobetele saruta fetele!”
De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.
Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie “pedepsite” de Dragobete.
Dragobetele este sarbatorit in ziua imperecherii pasarilor care se strang in stoluri, ciripesc si incep sa-si construiasca cuiburile. Pasarile neimperecheate in aceasta zi ramaneau stinghere si fara pui pana la Dragobetele din anul viitor.
Chiar daca romanii sarbatoresc si Valentine’s Day ca Ziua Indragostitilor sa nu uitam ca si noi, romanii,  avem o zi a Indragostitilor in fiecare an pe 24 Februarie!

Va doresc sa fiti mereu indragostiti, sa fiti sanatosi, voiosi si sa va mearga bine tot anul! Swing placut si de calitate ca fara swing nu se poate!
La multi ani de Dragobete,
Pisicoasa

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.