Poliamorul sau swinging-ul?

Posted by pisicoasa on Friday Sep 13, 2013 Under Controverse

Predominant mai ales in U.S.A, poliamorul reprezinta pentru unii un stil de viata absolut obisnuit si care le confera lejeritate din puncte de vedere sexual dar si in relatia conjugala. In orasul San Francisco, se organizeaza o astfel de parada in care este sarbatorit acest stil de viata.
Ce este poliamorul?
Poliamorul reprezinta un stil de viata ce implica a fi deschis catre mai multe relatii intime ce implica iubiri concomitente, in care partenerii sunt in cunostinta de cauza si isi exprima acceptul.
Astfel, poliamorul presupune a avea mai multe iubiri; de exemplu, o femei casatorita poate avea, cu acceptul sotului, o alta relatie cu un alt barbat care locuieste impreuna cu ei si care se implica in toate aspectele vietii sociale dar si sexuale.Poliamorul presupune existenta a doua relatii :
-principala : casatoria si sotul legal care poate fi numit barbatul nr.1 sau principalul;
-secundara : relatia cu al doilea barbat ce poate fi numit barbatul nr.2 sau secundarul. O casatorie intre sotia barbatului nr.1 si barbatul nr 2 nu mai poate fi oficializata, de cele mai multe ori barbatul nr.2 fiind la randul sau casatorit.
Persoanele care considera ca acest stil de viata li se potriveste se pot defini ca persoane poliamoroase sau polisexuale.
Spre deosebire de swinging,relatiile poliamoroase implica legaturi emotionale; desi diferentele clare dintre swinging si poliamor constituie inca obiectul dezbaterilor si al interpretarilor.
Poliamorul insa implica anumite reguli si obligatii fata de toti partenerii :
-polifidelitatea : fidelitatea fata de toti partenerii, devotament exclusiv de durata, dar si exclusivitate sexuala. Practic, presupune multiple relatii de iubire cu contacte sexuale limitate la partenerii din grup.
-poliloialitate : capacitatea de a conta, oricand, pe sprijinul, prezenta dar si pe sentimentele celorlalte persoane.
-respectul : fata de parteneri pentru ca partenerii unui partener trebuie acceptati ca o parte din viata persoanei respective, nu doar tolerati.
-sinceritatea : toti partenerii se iubesc, tin la altii, si ii trateaza pe ceilalti cu sinceritate exact cum isi trateaza si partenerul  de viata.
-demnitate : fiecare partener trebuie sa il sprijine pe celalalt , iar nu sa-l submineze.
Poliamoristii tind sa considere partenerii partenerului drept un castig in viata acestuia, iar nu o amenintare a propriei persoane care ar duce la daunarea relatiei deja construite.
Poliamorul este uneori vazut drept o exprimare a lipsei capacitatii ori a dorintei de a lua un angajament fata de un singur partener – in special un angajament de exclusivitate sexuala fta de un singur partener – pentru toată viata, precum cere traditia in casatoriile monogame. Poliamoristii se conduc dupa deviza ” suntem fideli tuturor partenerilor” si nu se sfiesc sa-si arate sentimentele in fata partenerilor cu care s-au casatorit fata de ceilalti parteneri.
Unii sunt tentati sa spuna ca poliamorul este mult diferit de swing, pentru ca in relatiile de swing partenerii nu se implica din punct de vedere emotional totul rezumandu-se strict la atractia dintre parteneri si la sex.
Daca poliamorul cuprinde swinging-ul sau nu va invit sa comentam impreuna pe acest blog de swing si ce parere aveti despre astfel de relatii,
Pisicoasa

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.